Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 12:19 - Правителството убива дребния бизнес
Автор: photon Категория: Бизнес   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството е тръгнало по един много лош път. Опитва се да си пълни финансовите дупки от санкции на дребния бизнес. И точно от най- дребните му и беззащитни представители които са на ръба на оцеляването заради свилото се потребление. Говоря за всякаквите там дребни магазинчета, сергиики и кръчмички.

 

В нормални времена биха ми били тотално безразлични. Даже напротив бих приветствал мачкането им за да останат само „нормалните“, а не разни мошенници да мижитуркат на наш гръб. Но в момента времената не са никак нормални. Повечето такива имат по един- двама работника. И правят всичко възможно за да се задържат на пазара. Това са иначе потенциални държавни хрантутници. Като виснат на борсата кой ще ги вземе и защо ще ги вземе? По- добре ли е да им даваме пари вместо те на нас под формата на данъци и такси?

 

За какво говоря. В последните два- три месеца от много места чувам сигнали за проверки от всевъзможни институции завършващи или непременно с глоби или с предписание да се плати за нещо за което ако не патиш бизнеса отива по дяволите. Ще дам и няколко примера:

 

Пример 1: Иванчо(условно) си е направил кръчмичка в бившо трафопостче. Работят той жена му и една женица. Преди години подава молба да ползва една необитаема и занемарена тревна площ за лятна градина. Общината разрешава но казва на Иванчо да я облагороди, да се грижи за нея и да построи детска площадка. Площадката обаче трябва да построи посочена от общината фирма. Срещу това Иванчо няма да плаща че ползва общинска земя. Човека заплаща на фирмата, купува си косачка, сключва договор с фирма за обезпаразитяване и започва да се грижи за тревната площ. И така до ония ден когато идва общинска комисия и му иска за трите масички разположени на 15 квадрата 450 лв. на месец. И той започва да обяснява да показва документи, фактури за строителството на площадката, протокол, че я дарява на общината, договор за обезпаразитяване и т.н. Казват му да си плаща ако не да си маха масичките. Той поддържал площта чиста и красива щото имал интерес(а общината явно няма интерес. Тя иска мръсни и буренясали градинки) И Иванчо си ги маха. Щото кръчмата на Иванчо бачка до 17:00. Работи само за обедно време така да се каже. Няма желание да се занимава с кварталните пияници. Обаче офисите наоколо намаляват, оборота пада. Е защо зорлем го тикат към фалит? Трима души на борсата вместо трима души да си плащат данъците и осигуровките. Що бе господа общинари?

Пример 2 Ваня (условно) има малко магазинче в центъра. Идват данъчните и засичат „начуканото“ на касовия апарат и касовата наличност. Установяват разлика. Ваня обяснява, че дребно магазинче и това и е оборотния капитал и с тези пари пазарува. Днес е зареждала и затова в касовия апарат има „начукано“ повече от наличността. Тук ще се отклоня и ще кажа, че обратният случай е този в който не се „чука“ на апарата. Обяснението и минава и данъчните благосклонно искат фактурите и стоковите разписки за деня. След 10- 15 минутни сметки не могат да открият документ за шест и малко лева. Ваня се притеснява и не може да се сети къде са парите или документите. Отнася акт за 500 лв. (може и малко да преувеличавам, просто не помня точната цифра, но порядъка е толкова). След като си тръгват се сеща, че си е купила препарати да си мие магазинчето, разни там прахове и белини. За 6 лева! Които дори са били в плюс! Демек държавата ще си вземе данъците върху тях.

 

Сигурно има още много такива. Използвах само два от много случай които знам. И тук искам да питам. Защо бе бате Бойко? Защо бе г-н Дянков? Сигурен съм че знаете, че почти половината население на Европа се издържа от подобни супер дребни бизнесчета. Знаете, че тва е гръбнака на икономиката. Защо държите да го пречупите? Какво очаквате да се случи? Като малки не сте ли чели приказката за златната кокошка? Какво ще постигнете като я убиете?

 

Все въпроси без отговор. Щото се работи на парче. Ся ще ги ощавим пък после ще видим как да им помагаме. Нищо ново под слънцето. Велик е шопския лаф „Я най- мразим да мислим“



Тагове:   осигуровки,   данъци,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: photon
Категория: Други
Прочетен: 80522
Постинги: 38
Коментари: 25
Гласове: 102
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031